Bursdag og julaften – bør man kjøpe gavekort?

Uncategorized

Det finnes ikke noen enklere løsning enn å kjøpe et gavekort til noen som skal feires. Når julaften nærmer seg kan det være stressende å løpe rundt i alle butikkene på kjøpesenteret i håp om å klare å finne noe som passer til samtlige venner og familiemedlemmer på den årlige ”gavelisten”. La oss være ærlige og si at det ikke akkurat er noen hemmelighet at vi ofte tyr til det enkleste alternativet når bursdager og andre merkedager nærmer seg. Det tjener butikkene godt på.

Svimlende summer står ubrukte

VG kunne i 2012 avsløre at norske husholdninger anslår å ha to og en halv milliard norske kroner i ubrukt gavekort-valuta. Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen, sier i samme artikkel at beløpet etter all sannsynlighet er dobbelt så stort. Grunnen til at gavekortene aldri ender opp med å bli brukt er rett og slett fordi man glemmer at man har det liggende, og at det dermed blir borte etter en liten stund. Du har kanskje også opplevd å finne noen gamle gavekort når du har drevet med vårrengjøring og funnet ut at de har gått ut på dato? I så fall er du ikke alene.

Norske butikker har som fast policy valgt å tillegge alle gavekort en utløpsdato på seks eller tolv måneder, noe som sikrer dem at en stor andel av gavekortene aldri blir brukt. For å unngå å havne i denne fellen kan det være lurt å gi kontanter. Til tross for at vi nærmer oss et ganske kontantløst samfunn er det fortsatt en mye mer fleksibel gave som man kan være sikker på at vedkommende kommer til å få bruk for ved en eller annen anledning.

Man er ikke engang sikker på at mottakeren ønsker å kjøpe noe i butikken som utsteder gavekortet. Dette har ført til en helt ny businessmodell som blomstrer i USA. Nettsider som GiftCardGranny.com har vokst seg store på å fungere som et bindeledd mellom folk som ønsker å bli kvitt gavekortene sine og amerikanere som ser etter en mulighet til å spare noen kroner hos en spesifikk butikk. Foreløpig fungerer Finn.no som den norske ekvivalenten, men du skal ikke se bort fra at vi kommer til å se liknende rendyrkede nettsider i Norge i løpet av kort tid.

Finnes det noen fordeler ved gavekort?

Det finnes to klare fordeler med å kjøpe gavekort:

1. Man sikrer seg at mottakeren bruker pengene på akkurat det vedkommende ønsker å kjøpe (= minimerer risikoen for bomkjøp).

2. Prisene i januar er ofte betydelig lavere enn i desember, noe som betyr at man med et gavekort kan få mer for pengene. Uttrykket ”Januarsalg” har for lengst blitt en klassiker i det norske språket.

Ikke bare er det deilig å slippe å tenke på hva man skal gi som gave, men det å gi et gavekort kan nemlig også gi en økonomisk fordel hvis man gir det på et strategisk godt tidspunkt. Hvis man faktisk finner ut at det å gi gavekort vil være den beste løsningen bør man absolutt være veldig tydelig på når kortet har utløpsdato.

Du bør også være sikker på å kjøpe et gavekort som er så dyrt at det gjenspeiler butikkens sortiment. Det er for eksempel ikke noe vits i å gi gavekort på 100 kroner til en sportskjede da det er svært få varer hos G-Sport eller XXL som faktisk koster under hundre kroner. Da vil det nok være bedre å investere de 100 kronene i noe vedkommende faktisk har bruk for eller gi kontanter.