Slik finner du billigste forbrukslån

De fleste har en drøm de gjerne vil oppfylle. Dette kan være en tur til Maldivene, eller oppussing av badet. Av og til passer det ikke å vente til du har klart å spare opp det du trenger. Da kan et forbrukslån være et nyttig verktøy, da du slipper å oppsøke banken din for dette. På nett kan du selv finne den informasjonen du trenger for å ta et smart valg. Selve søkeprosessen gjør du også enklest på nett. Før du setter i gang, er det noen ting som er verdt å vite.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån. Dette betyr at du ikke gir banken pant i personlige eiendeler som sikkerhet for at lånet blir tilbakebetalt. Da banken tar en større risiko, betaler du som forbruker høyere rente på denne typen lån. Lånesummene du kan søke om på usikrede lån varierer fra rundt 5 000 kr til 600 000 kr. Nedbetalingstid er på maks fem år.

Før du søker om lån

Før du bestemmer deg for å søke, er det noen faktorer du bør vurdere. Det er viktig å vurdere andre alternativ enn forbrukslån. Er det for eksempel mulig å utvide boliglånet? Usikrede lån er et dyrere alternativ, og bør derfor ikke være førstevalg. Et annet alternativ er å bruke kredittkort. Dette er derimot kun aktuelt dersom du trenger pengene i kortere tid enn kredittkortets rentefrie periode. Etter dette har kredittkort generelt en svært høy rente.

Sammenlign for å finne billigste forbrukslån

Dersom du bestemmer deg for at et forbrukslån er det rette, er det viktig å sammenligne for å finne billigste alternativ. Det er ikke slik at alle lån er like dyre. Ulike aktører tilbyr ulik rentesats, i tillegg til ulike gebyrkostnader. Ser du på den effektive renten de ulike aktørene tilbyr, kan den variere fra under 20 % til over 200 %. Da er det viktig at du på forhånd har sammenlignet, slik at du ikke velger det dyreste. 

Den enkleste måten å finne informasjonen du trenger for å ta det beste valget er å søke på nett. Her kan du selv gå inn på nettsidene til de ulike tilbyderne for å finne informasjon. Det finnes også flere nettsider som sammenligner ulike tilbydere for deg. Husk at rentesatsen du får oppgitt før du søker ikke nødvendigvis er den renten du får. Renten blir alltid satt individuelt. Det betyr at du ikke får vite den reelle renten før du får svar på søknaden.

Send søknad til mer enn én tilbyder

Når du velger å søke forbrukslån er det lurt å søke hos flere tilbydere samtidig. Slik får du sammenligne de endelige tilbudene. Du kan velge å sende én og én søknad til tilbyderne du ønsker. Alternativt kan du bruke en lånemegler. Dette er en aktør som har samarbeid med flere tilbydere. Da sender du kun én søknad, som videresendes til flere låneaktører. Deretter får du svar fra alle og kan selv velge. Å søke lån er både gratis og uforpliktende.

Slik søker du om billig forbrukslån

Om du søker direkte til tilbyder eller gjennom lånmegler, er prosessen ganske lik. Du må først fylle ut et skjema på nett, der du blant annet fører opp kontaktinformasjon. Økonomisk informasjon, familiesituasjon, boforhold og hvilken lånesum du ønsker er også relevant. Ikke søk om mer enn du trenger når du fyller ut ønsket lånebeløp.

Det er enklest å signere skjemaet med Bank-ID, da bankene må utføre en kredittvurdering. Dette er en vurdering av blant annet inntekt, eksisterende gjeld og betalingsanmerkninger. For å få lån må du først vurderes betalingsdyktig, da denne informasjonen er relevant for hvilken rente du får. Ved å bruke Bank-ID kan tilbyder samle inn relevant dokumentasjon elektronisk. Du kan naturligvis velge å sende dokumentasjon med post, men dette medfører at selve søkeprosessen tar lenger tid.

Les også: Tanker om vekst innen forbrukslån

Etter du har søkt

Det varierer hvor lenge det går fra du har søkt til du får svar. Har du søkt elektronisk, får du ofte svar i løpet av 24 timer. Da vil du enten få avslag eller tilbud om lån. Vent til du har fått svar fra alle tilbyderne før du bestemmer deg. Sammenlign alle tilbudene og velg det beste for deg.

Når du får tilbud om lån, får du også en maksgrense for nedbetalingstid. Innenfor denne grensen, kan du selv bestemme hvor raskt du vil betale ned lånet. Du kan for eksempel bruke ett år, selv om banken gir deg fem år totalt. Husk at lenger nedbetalingstid betyr større låneutgifter for deg. Samtidig er det lite hensikt i å velge en kortere nedbetalingstid enn du kan betjene. Velg heller en nedbetalingsplan som er realistisk for din økonomi, men som gir rask nedbetaling av lånet.

  • Det tar som oftest 24 timer å få svar på elektronisk lånesøknad
  • Sammenlign tilbud for å finne det beste lånet for deg
  • Kort nedbetalingstid gir lavere totalkostnader

Oppsummering – billig forbrukslån

Det er viktig å bruke tid på å sammenligne ulike tilbydere før og etter du søker. Selve søkeprosessen gjør du relativt enkelt på nett. Det du må passe på her er at du ikke søker om mer enn det du egentlig trenger. Forbrukslån kan være en dyr måte å finansiere ting på om du ikke gjør tilstrekkelig forarbeid. Er du derimot påpasselig, og sammenligner mange tilbydere, kan du ende opp med et billig forbrukslån.