Kjøp bobil med forbrukslån

Å reise med bobil er en foretrukket ferie for mange. Frihetsfølelsen av å sette seg i bilen som tar deg hvor som helst, er en god følelse. Prisen er høy og drømmen lar seg vanskelig gjennomføre uten lån. Her finner du noen gode tips til hvordan skaffe riktig forbrukslån til bobil.

Forbrukslån og lån med sikkerhet

Når det gjelder lån til bobil kan dette tas med og uten sikkerhet. Den økonomiske situasjonen og bobilens alder påvirker hvilket valg som er klokest. Før du tar valget kan det være lurt å følge fem gode tips i forkant:

  1. Skaff en total oversikt over husstandens samlede økonomi.
  2. Man bør vite hva man ønsker seg. Ny eller brukt bobil?
  3. Det er også viktig å ha en nedbetalingsplan klar.
  4. Bruk gjerne tiden til å undersøke mange ulike typer lån på nettet.
  5. Det finnes et mylder av tilbydere. Velg en seriøs aktør.

Følger man disse rådene, blir kjøpet tryggere. Bobilen står klar til å brukes før man venter det, og den gode prosessen i forkant gjør situasjonen mye mer behagelig å være i.

Tips: Så mye koster et forbrukslån.

Forbrukslån

Hvis lån uten sikkerhet er det rette valget, vil låntager få høyere rentekostnader månedlig. Fordelen er derimot at man slipper å ta pant i bobilen. Søker man forbrukslån uten sikkerhet, gjøres dette på lik måte som i alle andre situasjoner der man søker forbrukslån. Dersom bobilen er over 15 år, kan man uansett ikke søke lån i sikkerhet.

Lån uten sikkerhet er helt klart det foretrukne lånet dersom man går til innkjøp av en eldre bobil, som i de fleste tilfeller også er mye lavere i pris enn nye bobiler. Lånet vil derfor kunne betales ned raskere rett og slett fordi det er lavere.

Lånerammen på forbrukslån går til 600 000 kroner, og den kan brukes til å kjøp en bobil. Med forbrukslån vil du bruke maks fem år på å nedbetale lånet. Dette gir et lån som kan nedbetales raskere, noe som kan påvirke de totale kostnadene.

Lån med sikkerhet

Tar man opp lån med sikkerhet, må man regne med å ta pant i bobilen. I utgangspunktet kan alle bobiler tas pant i, så lenge alderen på bobilen ikke overskrider 15 år. Bankene tar da pant i kun selve bobilen, og ikke i fortelt og annet tilbehør.

Tar man opp et lån med sikkerhet, kan også bankene stille følgende krav:

  • Krav til egenkapital. Hvor stor prosent kan variere fra bank til bank.
  • Krav om at låntager tegner kaskoforsikring i vogna.

Lån med sikkerhet bør være det foretrukne lånet ved kjøp av ny bobil, da dette medfører større kjøpskostnad. Denne type lån gir også en lavere rente, som igjen kan sørge for en romsligere økonomi månedlig. Det beste tipset vil da være å først kontakte banken man allerede bruker. Noe som også kan være lurt, er å undersøke muligheten for at bobillånet blir en del av en total pakke, og at lånene i samlet sum gir lavere rentekostnader.

Kjøp forsikring

Det er ingen krav til kaskoforsikring dersom du tar opp forbrukslån uten sikkerhet, men det kan likevel være klokt å skaffe seg dette. Bobiler er ofte komplekse kjøretøy og feil kan oppstå. Med forsikring er du trygg, og har sikkerhet hvis noe skulle oppstå. Det er kjedelig å sitte igjen med lån og ingen bobil hvis uhellet først er ute.

Større risiko ved gammel bobil

Vær klar over at risikoen for feil og mangler er større ved kjøp av gammel bobil. Sjekk alltid registeret for heftelser for motorvogn i forkant av kjøpet. Det kan være lurt å ta med en fagperson på visning dersom man har dette i sitt nettverk.
Dersom feriedrømmen ender opp som bomkjøp, vil det være veldig trist. På nett finner du en nyttig sjekkliste å bruke ved kjøp av gammel bobil.

Gjør kloke valg når du skal velge forbrukslån

Sørg for å gjøre kloke valg, både i forhold til type lån og type bobil. I noen tilfeller vil lån uten sikkerhet være det foretrukne valget. Forbrukslånet er dyrere enn lån med sikkerhet, det blir derfor viktig å undersøke om bobilen man kjøper er i god stand. Siden det finnes flere tilbydere av lån som tilbyr ulike vilkår er det viktig å sammenligne tilbud slik at du finner det beste lånet.