Når lønner det seg med forbrukslån?

Et lån uten sikkerhet kan brukes helt fritt, og skal gjerne dekke et helt spesielt behov for lånetaker. Usikre lån er ikke ment som en løsning eller et alternativ i hverdagen, men en redning når uforutsette utgifter oppstår – når lønner det seg egentlig å søke om et forbrukslån?

Dine behov

Første steg er å finne ut hva du trenger lånet til. I og med et forbrukslån blir innvilget de med god økonomisk kontroll og oversikt over egne midler, bør det være særskilte årsaker til hvorfor banken skal utstede en stor og ekstra sum i tillegg til egen sparing og inntekt.

At en livssituasjon endres kan skje hvem som helst og er uavhengig av hvor godt stilt man er finansielt. Kanskje trenger du å flytte på dagen etter et samlivsbrudd eller du blir uforutsett gravid og venter barn? Å søke om et lån kan ha mange årsaker utover de tradisjonelle som kjøp av bil, bolig eller oppussing. En fellesnevner er ofte at man trenger en sum penger for å dekke ett akutt behov som ikke kan betales med egen inntekt akkurat der og da.

Tips: Les også hvordan finne billigste forbrukslån.

Forbrukslån kan brukes ved

 • Kjøp av møbler, inventar, elektronikk eller hvitevarer i forbindelse med flytting eller boligkjøp.
 • Bil- eller båtkjøp som ikke blir dekket av båt-eller billån.
 • Renovering eller oppussing av bolig.
 • Reparasjoner og utbedringer som ikke dekkes av forsikring.
 • Refinansiering av kreditt eller annen gjeld.
 • Om du har behov for mer enn 30 000 og du trenger mer enn tre til fire måneder for å tilbakebetale lånet.

Forbrukslån kan også være redningen ved mange små lån og kreditter. Dette er hvis lånet blir brukt som refinansiering og samler all gjelder i ett. Da blir kravene betalt ut og du får et lån å forholde deg til. Bankene kan ikke innvilge lån om du har inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Forbrukslånet er den beste løsningen når du ønsker å samle all gjeld. Med lavere rentekostnader enn kredittkort, er denne type lån uten sikkerhet tidsbesparende og rimeligere enn lånebetingelsene som følger kredittkjøp.

Om en ulykke oppstår som en bilskade eller et rør sprekker som ikke dekkes av forsikring, så vil det være smartere med et forbrukslån enn å vente til du har penger på konto. Da kan skaden ha forverret seg og du vil ende opp med å betale mye mer enn i utgangspunktet for å dekke en reparasjon eller utbedring. Og ved salg av bolig kan et forbrukslån hjelpe deg med å få økt boligverdien om det kan være vanskelig å få utvidet boliglånet.

Når er forbrukslånet gunstig?

Lån er gunstigst med de beste vilkårene som mulig. Dette er hva du skal spørre og se etter når du sender inn din lånesøknad hos banken.

 • Nedbetalingstid – Jo kortere nedbetalingstid, jo lavere totale kostnader
 • Lav effektiv rente – Alle kostnader tilknyttet lånet hver måned
 • Vilkår – som gebyrer, krav til alder og kredittscore, betalingsevne, lånesum osv.
 • Fleksibilitet
 • Når risikoen for mislighold er lavest.
 • Jo mer pålitelig betaler og kunde du er, jo bedre lånebetingelser.
 • Når to søker om ett forbrukslån blir låneevnen høyere. Rentene kan også bli lavere med en medlåntaker.

Verdt å tenke på

Å begrunne årsaken for å søke om et forbrukslån vil banken din bare sette pris på. Det er ikke et krav, men viser bankene at lånet er gjennomtenkt og at du kjenner til betingelsene og vilkårene som kommer med en slik kontrakt. Kanskje er det andre type, for eksempel, smålån, kredittkort eller mikrolån som passer bedre ditt behov.
Til syvende og sist avhenger forbrukslånet av både lånebeløp og din økonomiske situasjon. Du kan finne ut hvor mye du kan låne ved å bruke en låneagent, lånekalkulatorer eller anbudssider.